Jalkojen omahoito

Jalkojen omahoito

Ota tavaksesi huolehtia jaloistasi joka päivä, sillä ethän halua että kehosi ”kivijalka” alkaa voimaan huonosti. Jalkojen hyvinvointi vaikuttaa koko kehon hyvinvointiin. Päivittäisellä jalkojen omahoidolla pystyt edistämään jalkaterveyttäsi.

Jalkojen peseminen ja kuivaus

Pelkästään jalat erittävät hikeä päivän aikana normaalisti 1-2 dl ja liikahikoilussa tuo määrä saattaa jopa tuplaantua, joten on tärkeää, että peset jalat pelkällä vedellä päivittäin. Pesun jälkeen kuivaa jalat huolellisesti pehmeällä pyyhkeellä ja kevyesti painelemalla jokaisen varpaan välit yksi kerrallaan.

Kynsien leikkaaminen

Varpaan kynnet ovat helpompi leikata pesun jälkeen, koska kynnet ovat silloin pehmeämmät jonka takia ne eivät leikatessa lohkea epämääräisesti niin helposti. Leikkaa varpaan kynnet varpaan pään muotoisesti pyöristämättä kynsien kulmia. Pyöristetyt varpaankynnen kulmat kasvavat helposti varpaan ihon sisään mikä aiheuttaa kynsivallintulehduksen, josta voi tulla iso riesa. Liian lyhyt kynsi ei ole hyväksi, koska varpaan kynnen tehtävä on suojata varpaan päätä.

Jalkojen ihon tarkistus ja rasvaus

Tarkasta jalkojen ja varvasvälien ihon kunto. Jos varpaanvälisi ovat hautuneet käytä niihin Mills lampaanvillaa, mikä ilmastoi varpaanvälisi ja pääset nopeammin varvasväli ongelmista eroon. Kosteus varpaanväleissä aiheuttaa monesti pienen ihorikon, joka yleensä hoitamattomana aiheuttaa ison ongelman jaloissa. Rasvaa jalat päivittäin, mutta älä laita rasvaa varpaanväleihin. Säännöllinen joka päiväinen jalkojen rasvaus poistaa kovettumia. Vältä kovettumien raspaamista, sillä se kiihdyttää ihosolukon kasvua hangattavalle alueelle, jolloin kovettuman kasvu vain kiihtyy.

Jalkojen jumppaaminen

Iän myötä kehomme muuttuu ja muutokset ulottuvat jalkateriin asti. Jalkojen ja jalkaterien jumppaaminen säännöllisesti ylläpitää nivelten liikkuvuutta ja vahvistaa lihasten toimintaa.

Sukat

On suositeltavaa vaihtaa sukat puhtaisiin päivittäin, sillä päivän aikana niihin on imeytynyt vähintään 1-2 dl jalkahikeä. Sukkien kokoon kannattaa myös kiinnittää huomiota, koska liian pienet sukat estävät jalkaterän luonnollista toimintaa aiheuttaen esim. varpaiden virheasentoja ja kynsiongelmia. Kokeile ostaa numeroa tai paria isompia sukkia niin yllätyt kuinka mukava on olla, kun sukat eivät kiristä ja väännä varpaita. Sukat monesti kutistuvat hieman pesussa, jonka jälkeen ne ovat hyvä kuositella kosteana ennen kuivumaan laittamista. Kiinnitä myös huomiota sukan materiaaliin. Puuvillasukat imevät kosteutta hyvin, mutta kosteus varastoituu sukkaan, mikä taas pitää jalan kosteana ja viileänä. Kosteus jaloissa on otollinen kasvualusta erilaisille mikrobeille.


Lahjakortti