5 vinkkiä sopivien kenkien valintaan

  Mieti etukäteen mihin käyttötarkoitukseen kengät tulevat

  Tarvitsetko kengät arkikäyttöön ja minkälaiselle kelille? Talvikengät talveen vai kesäkengät kesään? Entä välikausikengät? Nilkkurit vai saappaat? Kävelykengät, avokkaat vai loaferit? Vai etsitkö kenties juhlakenkiä? Urheiluun lenkkarit tai tennarit? 

  Tunnetko jalat joihin olet kenkiä ostamassa? 

  Mieti millaisiin jalkoihin olet kenkiä ostamassa. Onko hankala löytää sopivia kenkiä? Mikä on se ongelmakohta kengässä, joka yleensä vaivaa? Mitä ominaisuuksia haluat kengiltä? Jos ostat kengät lapselle, katso ohjeet kengän koon valintaan miten mittaan lapsen jalat oppaastamme.

  Varaa aikaa, kun olet ostamassa uusia kenkiä

  Sovita kenkiä aina molempiin jalkoihin. Kävele kengillä jonkin aikaa, jotta saat niihin kunnollisen tuntuman eri askelluksen vaiheissa. Näin saat selville myös sen, että onko kengän koko oikea molempiin jalkoihin. Mahtuuko päkiä ja varpaat toimimaan kengissä? Varpaat eivät saa koskettaa kengän kärkeen pituus- eikä korkeussuunnassa. Kantapää nousee jonkin verran, mutta ei saa hölskyä ja jalan on pysyttävä pituussuunnassa kengässä paikallaan. Lapselle ostaessa kenkiä mitatkaa jalat ja kenkien sisämitta. Jos kengässä on irrotettava pohjallinen voitte verrata sitä lapsen jalkaan.

  Puristaako kengät vai ovatko ne liian löysät?

  Jos kengässä jokin kohta vähänkin puristaa tai hankaa on syytä jättää juuri ne kengät ostamatta ja valita itselle sopivampi malli. Yleensä nämä tuntemukset, eivät myöhemmässäkään käytössä häviä ja kengät joutavat sinne kaapin perimmäiseen nurkkaan. Liian väljät kengät eivät myöskään ole jalkaterveyttä ajatellen hyvät, koska kävellessä jalkaterää joutuu koko ajan jännittämään, että kenkä ei putoa jalasta. Teet ylimääräistä ja vääränlaista työtä varpaillasi. Mutta hieman liian ison kengän kanssa pärjää paremmin kuin liian pienen kanssa sillä väljään kenkään voi kokeilla käyttää erilaisia pohjallisia, jotka säätelevät kengän istuvuutta jalkaan.

  Kuuntele jalkojasi, kun sovitat uusia kenkiä 

  Tunne kyllä kertoo, mitkä kengät ovat sinun jaloillesi parhaimmat. Epäsopivilla kengillä moni reissu epäonnistuu.

Lahjakortti