Käytätkö sinä oikean kokoisia kenkiä?

Suurin osa suomalaista käyttää liian pieniä kenkiä ja tämä näkyy lisääntyneinä alaraaja- ja jopa selkävaivoina. Pidä huolta jaloistasi sillä ne ovat sinun jokapäiväinen kulkuväline joita on vaikea korvata.

Kenkien ostamisessa tärkeintä on, että kenkä tuntuu mukavalta molemmissa jaloissa. Kenkä ei saa puristaa mistään, päkiällä ja varpailla pitää olla riittävästi tilaa toimiakseen niille tarkoitetulla tavalla.

JALKOJEN KOKO MUUTTUU ERI ELÄMÄNVAIHEISSA

Jalan koko ei välttämättä ole se sama minkä olet aikuisuuden kynnyksellä saavuttanut. Esimerkiksi itselläni oli jalan koko 35 siihen asti kun sain lapsen. Raskausaikana jalkaterän kaaret laskeutuivat ja jalan koko kasvoi isommaksi. Eli eri elämänvaiheet vaikuttavat myös jalan kokoon. Työhistoriani hoito- ja kenkäalalla on avannut minulle näköalapaikan ihmisten jalkoihin. Siitä ei pääse mihinkään, että jalkaterien koko muuttuu eri elämänvaiheissa.

NÄIN MITTAAT JALKASI

Mittaa jalkasi mieluummin iltapäivällä, koska silloin ne ovat isoimmillaan.
Melkein puolella väestöstä on eri kokoiset jalat joten mittaa molemmat jalkasi. Isompi jalka määrittelee kenkäsi koon!

Ota esimerkiksi A4- paperi ja teippaa se lattiaan kiinni seinän juureen. Laita jalkasi seinää vasten ja merkitse kynällä paperille pisimmän varpaan kärki. Lopuksi ota mitta paperin reunasta eli kantapäästä ja pisimmän varpaan kohdalle merkitsemäsi merkin kohdalta. Hienoa, näin sait mitattua jalkateräsi pituuden!

KENGISSÄ TÄYTYY OLLA KÄYNTIVARA

Käyntivara mahdollistaa jalkaterää toimimaan sille kuuluvalla tavalla kengän sisällä. Suositeltu käyntivara kengässä on 12mm. Tämä lisätään mitattuun jalkaterän pituuteen. 

Tätä suositusta kannattaa käyttää naisten- ja miesten kesä-, välikausi-, talvi- ja työkengissä. Avokärkisissä kengissä esim. sandaaleissa ei tarvitse ihan näin paljon käyntivaraa, mutta huolehdi, että varpaasi ja kantapää pysyvät kunnolla sandaalin pohjan sisällä. Pohjan reuna saattaa hangata kovettumia jalkoihin niin kantapäihin kuin myös varpaisiin.

OTA HUOMIOON MYÖS VILLASUKKA- JA POHJALLISVARA

Tykkäätkö käyttää paksumpia sukkia tai käytätkö villapohjallisia kengässä? Lisää tällöin jalkaterän pituuteen + 12 mm käyntivaraa ja villasukka tai pohjallisvara +5mm.

KASVUVARA LASTEN KENGISSÄ

Katso tarkemmat ohjeet täältä

LESTILLÄ ON VÄLIÄ

Kun kengän pituus on oikea, mutta silti kenkä puristaa jalkaa? Silloin lesti on väärä sinun jalkaasi. Unohda isompi koko ja etsi asiantuntijan kanssa sopivampi lesti omaan jalkaasi. 

Lestejä on monenlaisia myös saman valmistajan eri malleissa joten älä heti luovuta jonkun merkin suhteen vaan kokeile useampia lestejä samalta valmistajalta. 

G lesti on peruslesti joka käy normaalilevyiseen jalkaan. H lesti on jo hieman laajempi ja I, J ja K lestit ovat jo hyvin tilavia joihin mahtuu vaativimmatkin jalat. 

Sievin vapaa-ajan kengissä on useita lestejä ja sievin kengissä onkin oma lestimerkintä. Meillä Oulun Sievi Storessa koko henkilökunta tuntee sievin kengät kuin omat taskunsa 10 vuoden käyttö- ja myyntikokemuksella. Kaarijalkaan eli rintavaan tai leveään jalkaan löydät sievin kengistä sopivan lestin XL merkityistä kengistä. 

Lestin muodollakin on merkitystä, suora lesti ei käännä ulommaisia varpaita liian aikaisin sisään päin. Tällöin varpailla on tilaa olla vapaana kengässä. Sitten, kun olet löytänyt sopivan lestin laajuuden ja muodon ei sinun tarvitse käyttää pituudesta liian isoa kenkää.

OIKEAN KENGÄN VALITSEMINEN

Älä valitse kenkiä pelkän kokonumeron mukaan. Kokonumerot ovat yleensä viitteellisiä ja ne vaihtelevat eri valmistajien kesken. Samalla valmistajallakin voi olla eri jalkinemallien kesken eroja vaikka kokonumerot olisivatkin samat.

Jos yhtään epäröit asian kanssa niin ota yhteyttä meihin soittamalla tai laittamalla viestiä tai mikä parasta tule käymään meillä Nubuk - Sievi Storessa. Autamme sinua mielellään oikean kengän valitsemisessa!

Lahjakortti