Miten mittaan lapsen jalat?

Lapsen jalat kasvavat nopeasti ja pyrähdyksittäin, siksi jalkaterän pituus tulisi mitata säännöllisesti, jotta osaat valita oikean kokoiset kengät lapselle.

Erittäin nopeaa lapsen jalan kasvu on alle 3-vuotiaana, tuolloin jalka kasvaa keskimäärin 1,5-2mm/kk ja yli 3-vuotiailla jalka kasvaa keskimäärin n. 1mm/kk.

Liian pienet kengät muokkaavat lapsen jalkaterää aiheuttaen mahdollisesti myöhemmällä iällä erilaisia jalkavaivoja. Pidäthän huolen, että lapsesi saa käyttää oikean kokoisia kenkiä!

LAPSEN JALAN KOON MITTAAMINEN  

Mittaa jalat iltapäivällä tai illalla, koska jalkaterät ovat silloin isoimmillaan.

Mittaa jalat aina seisten painopiste tasaisesti koko jalkaterän alueella.

Parhaimman tuloksen saat, kun laitat matalareunaisen pahvilaatikon seinää vasten ja pyydät lasta seisomaan jalat kevyesti haara-asennossa pahvilaatikon sisällä, kantapää/t kiinni laatikon reunassa katse eteenpäin suunnattuna.

Merkkaa kummastakin jalasta pisin ja levein kohta. Ota mitat ylös!

LAPSEN KENKIEN KOON VALITSEMINEN

Kenkää ei tulisi ostaa kokonumeron mukaan, vaan lapsen jalkaterä pitäisi aina mitata ja mittaa verrata kengän sisäpituuteen ja -leveyteen. Kokonumerot ovat yleensä viitteellisiä ja ne vaihtelevat eri valmistajien kesken. Samalla valmistajallakin voi olla eri jalkinemallien kesken eroja vaikka kokonumerot olisivatkin samat.

Lisää jalan pituusmittaan käyntivaraa 12mm ja kasvuvaraa 5-10mm.

Kengän koko kannattaa valita aina isomman jalan mukaan!

Kun tyhjää tilaa on uudessa kengässä pisimmän varpaan edessä 17 mm, kenkien käyttöikä on noin viisi kuukautta. Myös sandaaleissa tarvitaan käynti- ja tarvittaessa kasvuvaraa. Ota huomioon myös minkä vahvuista sukkaa kengässä käytetään!

Lahjakortti