Kenkien hoito ja huolto

Kenkien hoitaminen ja huolto

Kenkien hoitamisella ja huoltamisella pidennät niiden käyttöikää merkittävän paljon. Pienilläkin toimilla saat aikaan isoja muutoksia. Suosittelemme käyttämään kenkälusikkaa kenkien jalkaan pukemisessa, sillä näin estät kenkien kantakappia murtumasta ennenaikaisesti. Irrotettavat pohjalliset ovat myös hyvä nostaa käytön jälkeen kuivumaan jolloin kengät pääsevät tuulettumaan nopeammin. Mitä useammat kenkäparit omistat sitä kauemmin kengät kestävät, koska käytät muutamia eri kenkäpareja jopa saman päivän aikana. Yhdet kengät jokapäiväisessä käytössä joutuvat todella koville, vaikka niitä hyvin huoltaisikin.

Kaikki pintamateriaalit joita kengissä käytetään pitäisi puhdistaa ennen kuin niiden pintaan laitetaan hoitoaineita muuten lika jää materiaalin ja hoitoaineen väliin, eikä sitä saa enää puhtaaksi ja siistin näköiseksi. Kenkiä voi puhdistaa hyvin monella tapaa riippuen siitä miten kengät ovat likaantuneet. Jos kengät ovat kurassa pintamateriaalista riippumatta anna kenkien kuivua vapaasti huoneenlämmössä ja harjaa kuivunut kura kevyesti niistä pois. Sen jälkeen käytä pintamateriaalille sopivaa puhdistusainetta ja anna kenkien kuivua taas vapaasti huoneen lämmössä.

Pintanahka

Pintanahan tunnistat sen kauniin kiiltävästä, sileästä ja tasaisesta pinnasta. Pintanahkaa voidaan rasvata värillisillä ja värittömillä voiteilla, jotka kirkastavat nahan väriä ja antavat lisäsuojaa kosteudelta. Pintanahkaa voi halutessaan kiillottaa rasvauksen jälkeen kengille tarkoitetulla Collonilin pehmeällä kiillotusliinalla. Lisäksi pintanahkaan voi suihkuttaa suoja-aineen, joka estää kenkien kastumisen ja lian tarttumisen nahan pintaan.

Mokka- ja haljasnahka

Mokka- ja haljasnahan tunnistat niiden hiotusta ja nukkamaisesta pinnasta. Mokka- ja haljasnahka ovat pinnaltaan nupukkia karheampaa. Mokka-ja haljasnahka ovat kaksi eri nahkalaatua, mutta niiden hoito on samanlaista. Mokka- ja haljasnahka kuuluvat olla karheapintaisia, joten niiden pinta kuuluu harjata nihkeällä harjalla tai siihen soveltuvalla Collonil kuivapuhdistussienellä auki. Muutoin pinta alkaa kiiltämään. Mokka- ja haljasnahkaan on olemassa värittömiä ja värillisiä hoitoaineita joilla saa paranneltua nahan väriä. Myös mokka- ja haljasnahkaan voidaan suihkuttaa kenkien suoja-aine estämään kenkien kastumista ja likaantumista. Mokka- ja haljasnahan huoltoon tarkoitetut hoitoaineet eivät ole purkeissa tai tuubeissa olevia rasvoja vaan niihin on suositeltavaa käyttää netemäisiä ja suihkutettavia hoitoaineita. Rasva muuttaa mokka- ja haljasnahan alkuperäisen pinnan ja värin aivan erilaiseksi.

Rasvanahka ja -nupukki

Rasvanahan ja nupukin tunnistat sen nimensä mukaisesta rasvaisesta ja pehmeästä pinnasta. Rasvaisten nahkojen luonteeseen kuuluu pinnan ”naarmuuntuminen” käytössä. Rasvanahan- ja nupukin puhdistamiseen suosittelemme Collonil Bamboo Lotionia ja hoitamiseen Collonil Rustical hoitotuotetta.

Nupukkinahka

Nupukkinahan tunnistat sen samettisen pehmeän mattamaisesta pinnasta. Kun sormella piirrät nahan pintaan, huomaat sen hennon nukkamaisen pinnan. Nupukkinahan pinnan kuuluu olla mattamainen, joten nahka kannattaa puhdistaa säännöllisen väliajoin Collonil kuivapuhdistussienellä, joka estää sen, että nahan pinta ei ala kiiltämään. Kuivapuhdistussieni irrottaa samalla nahasta lian. Myös nupukkinahalle on hoitavia värillisiä aineita joilla saa kirkastettua kengän väriä. Nupukkinahkaisille kengille kannattaa suihkuttaa suoja-aine antamaan suojaa kosteutta ja likaa vastaan. Nupukkinahkaa ei rasvata vaan sen hoitamiseen käytetään nestemäisiä ja suihkutettavia hoito-aineita. Rasva muuttaa nupukkinahan alkuperäisen värin ja ulkonäön erilaiseksi.

Pu-nahka

Polyuretaaninahan tunnistat sen vahvasta ja kiiltävästä pinnasta. Helppohoitoinen pu-nahka puhdistetaan kengille tarkoitetulla kostealla puuvillaliinalla. Ompelusaumojen vedenpitävyyttä voi lisätä rasvaamalla ne kenkärasvalla.

Tekstiili

Tekstiilipinnan tunnistat sen kudotusta, neulotusta tai huovutetusta pinnasta. Tekstiilipintaisille kengille voi suihkuttaa kenkien suoja-aineen antamaan suojaa kosteudelta ja lialta.

Gore-Tex

Gore-Tex kalvo sijaitsee kengissä aina kenkien pintamateriaalin ja vuoren välissä. Gore-Tex kengät puhdistetaan ja hoidetaan kenkien pintamateriaalille soveltuvilla kengänhoitoaineilla, joissa on merkintä, että tuote sopii High-Tex tuotteille. High-Tex merkillä varustetut kengän hoitoaineet eivät tuki hengittävää Gore-Tex kalvoa.

Kenkien peseminen

Collonil Shampoo Direct on kenkien pesuaine, jolla voit pestä kengät turvallisesti päällisin puolin pilaamatta kenkiä. Tuote soveltuu kaikille nahoille ja tekstiilille. Jos kuitenkin haluat pestä kengät niin on suositeltavaa pestä ne käsin. Käsinpesu tapahtuu haalean veden ja pehmeän harjan avulla kevyesti harjaamalla. Älä käytä karkeaa harjaa ja vältä kovaa painamista harjatessa. Lisäksi lian irrottamisessa voidaan käyttää kosteaa kangasta tai sientä. Jalkineet voi oman harkinnan mukaan pestä myös koneessa, enintään 30 asteessa, ilman linkousta. Tekstiili- ja mikrokuitupintaiset jalkineet kestävät paremmin korkeampia lämpötiloja, esim. autoklaavikäsittelyssä. Huomioi että haljasnahkaisia jalkineita ei suositella pestäväksi koneessa. Konepesussa on suositeltavaa käyttää pesupussia suojaamaan jalkineita pesun aikana. Neutraaliset pesuaineet (pH 7) kuten mäntysaippua tai öljyä sisältävät pesuaineet sopivat parhaiten nahkajalkineiden puhdistukseen. Toistuva pesu ei ole kuitenkaan suositeltavaa, koska nahka saattaa muuttaa luonnettaan mm. kovettumalla. Myös muut jalkineissa käytettävät materiaalit saattavat kärsiä. 

Kenkien kuivaaminen

Jos kengät ovat kastuneet syystä tai toisesta kuivata kengät vapaasti huoneenlämmössä ilmavassa ja kuivassa tilassa. Älä laita kenkien sisään mitään ja jos on mahdollista niin poista kengistä pohjalliset. Näin nopeutat kenkien kuivumista. Älä missään nimessä kuivaa nahka- sekä kalvotettuja kenkiä minkäänlaisessa kuivurissa tai lämmön lähteen lähellä. Nahka ja kalvomateriaalit eivät kestä liiallista kuumuutta. Vanha sanonta pitää edelleen paikkansa: Siellä missä voi sulaa, nahka palaa. Kuivaamisen jälkeen huolla kengät pintamateriaalille sopivilla hoitoaineilla.

Kenkien säilyttäminen

Kengät kannattaa puhdistaa ja tarvittaessa rasvata hyvin ennen säilytystä. Suoja-aineen käyttämistä ennen kenkien säilöön laittamista en näe hyödyllisenä toimenpiteenä. Suoja-aineen käyttöä suositellaan silloin, kun kengät ovat aktiivisesti käytössä. Säilytä kengät normaalissa huoneenlämmössä ilmavasti kenkähyllyllä tai -laatikossa silloin, kun ne eivät ole jatkuvassa käytössä. Kenkien säilytyksen aikana niihin olisi hyvä laittaa lepolesti tai voit myös laittaa kengän kärkeen paperista muotoillun tuen, joka pidentää kenkien ulkonäköä ja käyttöikää.

Lahjakortti